Hosting in Duitsland, onze ervaring

Hosting in Duitsland

Zelf hosten wij honderden websites bij tientallen webhosts, zowel om ervaring op te doen (best handig als je in de hostingniche actief bent) als voor ons bedrijf ReferMedia, om eenvoudig nieuwe projecten uit te testen of op te zetten. Zo komen er ook wel eens Duitse projecten langs, en dan speelt al snel de vraag: waar gaan we dit Duitse project hosten?

Het kan vaak bij Nederlandse hosts, je kunt namelijk eenvoudig een .de-domeinnaam registreren, de regels op dit vlak zijn soepeler dan wat jaartjes geleden:

Een .de-domeinnaam kan worden vastgelegd door een bedrijf of particulier. Voorheen was een adres in Duitsland noodzakelijk. Tegenwoordig is dit alleen nodig als de uitgevende instantie DENIC (Deutsches Network Information Center) correspondentie aan de domeinnaamhouder wil sturen.

Kortom: Registreren gaat makkelijk… Maar het hosten? Laten we eens beginnen met waarom het interessant is om Duitsland te beginnen.

Waarom Duitsland als markt juist nu interessant is

Duitsland heeft met ongeveer 84 miljoen inwoners niet alleen de grootste economie van Europa; het is ook een van de grootste e-commercemarkten ter wereld. Volgens Statista bedroeg de online omzet in de Duitse B2C-markt in 2022 meer dan 100 miljard euro. Daarnaast is .de het populairste landendomein van Europa, met volgens DENIC inmiddels meer dan 17 miljoen geregistreerde .de-domeinnamen.

Waar wij zelf Duitse projecten hosten:

Zelf hosten wij veel Duitse projecten bij Hostinger en Cloud86, mede omdat ze beiden Duitse server mogelijkheden hebben. We hebben ook wel eens bij andere hosts Duitse domeinen geregistreerd, maar deze twee zijn voor ons nu de logische keuze. Als je echt een puur Duitse partij zou moeten kiezen zien we Webgo vaak terug in de lijstjes. Dat zou voor puur Duitse hosting nu onze eerste keuze zijn.

Het draait om domeinen en dus ook zeker: serverlocaties

Als je in Duitsland serieus genomen wilt worden, moet je zorgen dat je hosting aan de lokale verwachtingen voldoet. Dat betekent dat je een .de-domeinnaam gebruikt en liefst op Duitse servers host, zodat je profiteert van lagere latency (snellere laadtijden) en voldoet aan regionale regelgeving. Hieronder vind je een overzicht van een aantal Nederlandse en internationale hostingproviders, met de mogelijkheden voor .de-domeinen en servers in Duitsland:

Hostingprovider.de domeinregistratieServers in Duitsland
Cloud86JaJa
mijn.hostJaNee
Strato (Oorsponkelijk Duits)JaJa
JundaJaNee
VimexxJaNee
YourhostingJaNee
TransIPJaNee
MijnDomeinJaNee
Hosting.nlJaNee
HostingerJaJa
SiteGroundJaJa
Hosts die veel genoemd worden op onze website met daarbij de focus.

In Duitsland moet alles ook voldoen aan lokale wetgeving, zoals het Impressum en andere regelgeving. Wil je in Duitsland marktaandeel winnen, bijvoorbeeld met een webshop, dan moet je het land serieus nemen en lokaliseren. Denk naast een .de-domeinnaam en een Duitse server ook aan meertalige klantenservice en betaalmethoden die Duitsers gewend zijn (zoals PayPal of SEPA).

Wat zijn de grootste/beste Duitse hostingpartijen?

Deze partijen zie je momenteel vaak bovenaan in vergelijkingslijsten (zoals hosttest.de, webhostland.de, webhostingvergleich.eu en webhosterwissen.de):

Hosttest.de: United Domains, Lima City, Netcup, Manitu, Cloud86, Hostinger.
Webhostland.de: Cloud86, Hostinger, Kinsta, SiteGround, GoDaddy.
Webhostingvergleich.eu: Dolgado, Webgo, Goneo, Mittwald, Ionos.
Webhosterwissen.de: Webgo, Netcup, Linevast, Manitu, Cloud86.
Hostings.info: Hostinger, A2 Hosting, Ultahost (voornamelijk populair in de VS).

Voor veel van deze partijen hebben wij op Webhosters.nl ook reviews. We hebben hier nog niet veel volume van, dus als je ervaring hebt met deze hosts, laat het zeker weten!

Waar moet je op letten bij Duitse hosting?

Bij hosting in Duitsland zijn er een paar zaken die echt belangrijk zijn:

  • .de-domeinnaam: zo kom je betrouwbaarder over bij Duitse klanten én profiteer je van lokale SEO-voordelen. .De domeinen zijn daarbij niet zo heel prijzig. 12 tot 35 EUR per jaar.
  • Servers in Duitsland: sneller voor je Duitse bezoekers en vaak positief voor je ranking in Duitse zoekresultaten. Ook qua trust voor Duitse bezoekers is dit een makkelijke inkopper.
  • Impressum & regelgeving: voldoe aan de Impressumspflicht (in het Duits), de DSGVO (de Duitse versie van de AVG/GDPR) en eventuele andere lokale wetten.
  • Taal en cultuur: bedien je Duitse bezoekers in het Duits en bied lokale betaalmethoden aan (PayPal, SEPA, enz.). Ook zouden wij als webshop toch ook wel echt met een Duits adres werken.

Hoewel sommige Nederlandse hostingproviders prima geschikt zijn voor Duitse projecten, kun je op de langere termijn meer voordeel halen uit een hostingprovider met servers en expertise in Duitsland. Gezien de grootte van de Duitse markt en het feit dat .de-domeinnamen enorm populair zijn, is het slim om je project zoveel mogelijk te ‘verduitsen’ als je echt wilt groeien.

Conclusie: Zo host je goed in Duitsland

Als je overweegt om de Duitse markt te betreden, is lokale hosting een eerste goede strategische zet. Duitsland is niet alleen een van de grootste e-commercemarkten van Europa, maar Duitse consumenten stellen ook hoge eisen aan laadsnelheid, veiligheid en lokale wetten (zoals het Impressum).

Heb je dus serieuze plannen, dan is een betrouwbare host met servers in Duitsland vrijwel onmisbaar. Overweeg daarom goed welke provider bij jouw project past, er zijn gelukkig wat bekende hosts die hier goed op inspringen, deze worden veelvuldig genoemd in dit artikel en kan je op dit moment goed gebruiken.