500 HTTP errors: alle foutmeldingen uitgelegd

Het kan gebeuren dat je een 5XX-foutmelding tegenkomt wanneer je een website probeert te bezoeken. Een 500-foutmelding betekent dat er iets mis is met de server, maar het biedt niet altijd duidelijke aanwijzingen over de oorzaak van het probleem. In deze FAQ leggen we uit wat elke 500-serverfout precies inhoudt en bieden we tips voor mogelijke oplossingen.

7 verschillende 500 server statusmeldingen

Er zijn momenteel zeven verschillende 5XX-servermeldingen die je kunt tegenkomen wanneer je een website bezoekt. Al deze meldingen wijzen op serverfouten, wat betekent dat het probleem aan de kant van de server ligt en niet bij de gebruiker.

Hieronder zetten we alle 5XX-meldingen op een rij en leggen we precies uit wat elke melding betekent. Dit helpt je om beter te begrijpen wat er aan de hand kan zijn en hoe je deze problemen eventueel kunt oplossen.

Omdat het gebruik van veel technische termen/vakjargon niet echt bijdraagt aan een snelle en goede oplossing, hebben we alles zo simpel mogelijk beschreven.

Navigeer snel naar de juiste 500 foutmelding:

500 error: ‘Internal Server Error’

Een 500-error, of “500 Internal Server Error”, is als je een verzoek doet aan een website en de server zegt: “Oeps, er is iets mis gegaan, maar ik weet niet precies wat!”

Mogelijke oorzaken:

  • Serverproblemen: De server kan vastlopen of een fout hebben gemaakt bij het verwerken van je verzoek, net zoals een computer die vastloopt.
  • Fouten in de code: Soms kan er iets verkeerd zijn geschreven in de instructies van de website, waardoor de server in de war raakt.
  • Te veel verkeer: Als er veel mensen tegelijkertijd de website proberen te bezoeken, kan de server het moeilijk hebben om alles te verwerken. Dit kan dus voorkomen bij een hostingpakket met een te laag toegestane dataverkeer.

Mogelijke oplossingen:

  • Herlaad de pagina: Probeer de pagina opnieuw te laden. Soms is het gewoon een tijdelijk probleem dat snel kan worden opgelost.
  • Neem contact op: Als het probleem blijft bestaan, neem dan contact op met de webhoster, zodat deze onderzoek kan doen op de server. Teveel verkeer? Dan moet je je pakket upgraden naar een groter hostingpakket. (Goed nieuws, want dan gaat het goed met je bezoekersaantallen!)

Een 500-foutmelding wordt ook wel vaak een 50X error genoemd, omdat het simpelweg niet duidelijk is om welke fout het nu precies gaat. Dit is bijvoorbeeld te zien bij Lidl:

50x error lidl

501 error: ‘Not Implemented’

Een 501-error, of “501 Not Implemented”, is als je iets vraagt aan een server (de computer die de website beheert) en die server zegt: “Hé, ik weet niet hoe ik dat moet doen!” Het is alsof je vraagt om iets dat de server niet kan begrijpen of niet heeft geleerd.

Mogelijke oorzaken:

  • Onbekende methode: Stel je voor dat je een recept vraagt dat niet in het kookboek staat. De server begrijpt de vraag niet omdat het geen idee heeft wat je bedoelt.
  • Problemen met de instellingen: Soms is de server zo ingesteld dat hij bepaalde dingen niet kan doen, net zoals een apparaat dat niet goed is aangesloten.
  • Fouten in de code: Als iemand iets verkeerd heeft geschreven in de computerinstructies, kan de server in de war raken en de vraag niet goed beantwoorden.

Mogelijke oplossingen:

  • Probeer het opnieuw: Soms is het gewoon een tijdelijke fout. Probeer de pagina opnieuw te laden.
  • Vraag om hulp: Als je het zelf niet kunt oplossen, kun je de website-eigenaar of je internetprovider vragen om te kijken wat er aan de hand is.

502 error: ‘Bad Gateway’

Een 502-error, of “502 Bad Gateway”, is als je een verzoek doet aan een website en de server zegt: “Sorry, ik kan het niet voor je regelen omdat mijn collega-server het niet goed doet!” Het is een beetje zoals als je naar een restaurant gaat en je bestelt, maar de keuken kan je bestelling niet maken, dus de ober kan je niet helpen.

Mogelijke oorzaken:

  • Problemen met de andere server: De server kan vastlopen of te druk zijn (kan dus ook sneller voorkomen bij shared hosting).
  • Netwerkproblemen: Soms zijn er problemen met de verbinding tussen de servers, net zoals als er een storing is in de telefoonlijn.
  • Onjuiste instellingen: Als de server verkeerd is ingesteld, kan dit ervoor zorgen dat het verzoek niet goed wordt doorgegeven aan de andere server.

Mogelijke oplossingen:

  • Herlaad de pagina: Soms is het gewoon een tijdelijk probleem. Probeer de pagina opnieuw te laden om te kijken of het weer werkt.
  • Controleer je internetverbinding: Zorg ervoor dat je internetverbinding goed werkt. Soms kan een zwakke verbinding ook problemen veroorzaken.

503 error: ‘Service Unavailable’

Een 503-error, of “503 Service Unavailable”, is als je een verzoek doet aan een website en de server zegt: “Sorry, ik ben momenteel even niet beschikbaar. Probeer het later nog eens!” Het is een beetje zoals wanneer je naar een restaurant gaat en de ober je vertelt dat de keuken gesloten is.

Mogelijke oorzaken:

  • Serveronderhoud: De server kan worden bijgewerkt of gerepareerd, waardoor hij tijdelijk niet beschikbaar is, net zoals een winkel die gesloten is voor verbouwing.
  • Te veel bezoekers: Als er veel mensen tegelijkertijd proberen de website te bezoeken, kan de server overbelast raken en kan hij niet alle verzoeken verwerken.
  • Problemen met andere servers: Soms is de server afhankelijk van andere servers die niet goed functioneren. Als die andere servers niet beschikbaar zijn, kan dat ook leiden tot een 503-error.

Mogelijke oplossingen:

  • Wacht en probeer het later opnieuw: Vaak is de server tijdelijk niet beschikbaar, dus het kan helpen om later opnieuw te proberen.
  • Controleer de website-status: Als je weet dat de website onderhoud ondergaat, wacht dan tot het onderhoud is voltooid voordat je het opnieuw probeert. Tip: check bij je hostingpartij op storingen en/of onderhoudsmeldingen

Veel hostingpartijen hebben een speciale pagina met onderhoudsupdates en mogelijke storingen. Dit is bijvoorbeeld ook zo bij Cloud86:

cloud86 onderhoudsmeldingen

504 error: ‘Gateway Timeout’

Een 504-error, of “504 Gateway Timeout”, is als je een verzoek doet aan een website en de server zegt: “Ik heb gewacht op mijn collega-server, maar hij reageert niet! Sorry, ik kan je niet helpen.” Het is een beetje zoals wanneer je iemand belt, maar diegene neemt niet op, en je blijft maar wachten.

Mogelijke oorzaken:

  • Langzame serverreactie: De server waarmee de hoofdserver probeert te communiceren, reageert niet snel genoeg (hoge latency), net als een vriend die niet op je bericht reageert.
  • Netwerkproblemen: Er kunnen problemen zijn met de verbinding tussen de servers, net zoals als er een storing in de telefoonlijn is.
  • Overbelasting: Als de andere server te veel verzoeken tegelijkertijd moet verwerken, kan het ook leiden tot een 504-error, omdat hij niet snel genoeg reageert.

Mogelijke oplossingen:

  • Herlaad de pagina: Soms is het gewoon een tijdelijk probleem. Probeer de pagina opnieuw te laden om te kijken of het weer werkt.
  • Controleer je internetverbinding: Zorg ervoor dat je internetverbinding goed werkt. Als jouw verbinding traag is, kan dat ook bijdragen aan het probleem.

Tip: er zijn veel tools om te controleren of je een goede (en sterke, stabiele) internetverbinding hebt. Een goede tool is te vinden bij Online.nl:

internet verbinding checken

505 error: ‘HTTP Version Not Supported’

Een 505-error, of “505 HTTP Version Not Supported”, is als je een verzoek doet aan een website en de server zegt: “Hé, ik begrijp deze vraag niet, omdat je een versie gebruikt die ik niet ken!” Het is een beetje zoals wanneer je in een restaurant iets bestelt dat op het menu staat, maar de ober zegt dat ze dat specifieke gerecht niet maken.

Mogelijke oorzaken:

  • Ongeldige HTTP-versie: De website probeert een versie van het HTTP-protocol te gebruiken die de server niet begrijpt. Dit kan gebeuren als de browser of applicatie verouderd is.
  • Serverconfiguratie: Soms is de server zo ingesteld dat hij alleen bepaalde versies van HTTP accepteert en de versie die jij gebruikt, niet ondersteunt.
  • Fouten in de clientsoftware: Als er iets mis is met de instellingen van de browser of applicatie die je gebruikt, kan dit ook leiden tot een 505-error.

Mogelijke oplossingen:

511 error: ‘Network Authentication Required’

Een 511-error, of “511 Network Authentication Required”, is als je een verzoek doet om een website te bezoeken en de server zegt: “Hé, voordat je verder kunt, moet je je eerst aanmelden!” Het is een beetje zoals wanneer je naar een winkel gaat en je de deur niet open kunt krijgen omdat je eerst een kaartje moet tonen of je moet inloggen.

Mogelijke oorzaken:

  • Authenticatie vereist: Je probeert toegang te krijgen tot een netwerk dat een aanmeldingsproces nodig heeft, zoals bij openbare Wi-Fi. De server laat je niet binnen totdat je je hebt aangemeld.
  • Netwerkbeperkingen: Soms zijn er instellingen op het netwerk die ervoor zorgen dat je je moet identificeren of inloggen om internettoegang te krijgen.
  • Verbindingsproblemen: Als je al verbonden bent met het netwerk maar geen toegang hebt, kan dit ook leiden tot een 511-error, omdat de server je verzoek niet kan verwerken zonder de juiste aanmelding.

Mogelijke oplossingen:

  • Probeer een andere webbrowser: Probeer een webpagina te openen in een andere webbrowser om te zien of je de aanmeldpagina kunt bereiken. Dit kan helpen om het inlogproces te forceren.
  • Controleer je verbinding: Zorg ervoor dat je verbonden bent met het juiste netwerk. Soms moet je opnieuw verbinding maken om de aanmeldingspagina te zien.
  • Neem contact op met de netwerkbeheerder: Als je geen aanmeldingspagina kunt vinden of problemen ondervindt, kun je de netwerkbeheerder om hulp vragen. Deze kan er wellicht een ‘slotje’ op hebben gezet om wat voor reden dan ook.

Als de 500-server problemen (zelf) niet kunt oplossen

Is het je niet gelukt om een 500 foutmelding te verhelpen? Dan kun je het best contact opnemen met de supportafdeling van jouw webhoster. Zij kunnen vaak verder kijken dan jij kunt en je ondersteunen bij een mogelijke oplossing van het probleem. Heb je vaker last van 500-foutmeldingen en is de klantenservice slecht bereikbaar? Overweeg dan een andere hostingpartij.

Goed om te weten: wij doen jaarlijks onderzoek naar de klantenservice die hostingpartijen bieden. In ons onderzoek testen we de verschillende contactmogelijkheden en zetten we de beste partijen op een rij. Check hier het onderzoek naar de beste klantenservice van Nederlandse webhosting (binnenkort een 2024-update).

Voorkomen van 500 servermeldingen

Het is belangrijk voor beheerders om 500 serverfouten snel op te sporen en op te lossen om een goede gebruikerservaring te waarborgen. Voorkomen is beter dan genezen. Het monitoren van serverlogs, het uitvoeren van foutopsporingsprocessen en het testen van serverconfiguraties zijn cruciale stappen bij het oplossen van deze fouten.

Klinkt dit allemaal te technisch? Dan kan het interessant zijn om te kijken naar managed hostingoplossingen (bijvoorbeeld managed WordPress hosting): hiermee neemt de hostingpartij serverinstellingen uit handen en wordt er vaak 24/7 gemonitord op fouten.

Als je dit soort errors wilt voorkomen kies je voor Managed hosting of Website Builders